Terug naar het nieuwsoverzicht.

Zelf achter de naaimachine

Door: Lizette van Neer

EINDHOVEN - Kleding maken zit in de lift. Na jaren van afname is het ledental van de Bond van Kleermakers (BvK) vorig jaar met zes procent gestegen. De bond signaleert ook dat steeds meer jonge vrouwen naaicursussen volgen.

Het Stoffen Spektakel in het Beursgebouw in Eindhoven.
Foto: Freekje Groenemans
De uit Amerika overgewaaide 'Stitch 'n Bitch'-breiclubjes hebben ook in Eindhoven en Asten hun intrede gedaan.

De kleermakersbond is blij met de hernieuwde aandacht voor het ambacht. Volgens het Hoofdbedrijfschap Ambachten dat de kleermakersbranche onlangs onderzocht, zijn er vooral de afgelopen tien jaar meer zelfstandigen zonder personeel aan de slag gegaan, die onder meer naaicursussen verzorgen.

J. Coenen, voorzitter van de BvK: "Het klopt dat het ambacht meer in trek is. De snelle consumptie lijkt op zijn retour. Mensen willen betere spullen maar die kosten veel geld. Het alternatief is dan om het zelf te maken. Voor een HenM-prijs kun je het nooit zelf maken, maar in vergelijking met de betere kledingzaken ben je wel goedkoper uit." Ook in ZuidoostBrabant zijn steeds meer locaties waar naaicursussen gegeven worden of die de mogelijkheden uitbreiden. "In heel korte tijd hebben zich meerdere mensen gemeld", zegt Riet de Greef, die al twaalfenhalf jaar in haar eigen naaiatelier in Geldrop lessen verzorgt. "Het gaat vaak om jonge mensen die in de avonden lessen willen volgen. Vroeger kwamen vrouwen naar de naaicursus omdat het goedkoop was, nu omdat ze iets unieks willen maken. Bovendien willen mensen weer kleding die past."

In Berlijn opende vorig jaar het eerste naaicafé, opgericht door de Nederlandse Linda Eilers (29). Net als in een internetcafé kun je voor vijf euro per uur werken achter een van de tien naaimachines die er staan, patronen natekenen of knippen aan de snijtafel. In Nederland wemelt het inmiddels ook van de breicafés, vaak onder de naam Stitch 'n Bitch'. In Eindhoven zijn er inmiddels twee groepen: één breit in café Ons in de Kerkstraat, de andere gaat in april in de Effenaar van start. In Asten komen 'chick with sticks' samen in het Proeflokaal aan de Emmastraat in Asten.

Snelle consumptie is op zijn retour. Mensen willen iets unieks dragen dat bovendien past. In Eindhoven zijn inmiddels de eerste naai- en breicafés.

Eindhovens Dagblad - 17 maart 2007