Terug naar het nieuwsoverzicht.

3D-vaas van een miljoen borduursteekjes

Door: JITSKE VEENSTRA

Vrouwenparochie - Creativiteit, inzicht, geduld en niet te vergeten: een miljoen steekjes. Het geheim van een winnend borduurwerk. En dan niet zo‘n ,,standaard werkje” dat plat aan de muur hangt. Nee, Adri de Vries-Tadema (49) uit Vrouwenparochie gaat voor het stevige werk. Ze maakte een 3D-vaas met drie hortensiabloemen erin. Met haar kunstwerkje won ze onlangs een Europese wedstrijd, uitgeschreven door naaimachinefabrikant Bermina uit Zwitserland.

Het prijswinnende borduursel van Adri de Vries-Tadema
De Vries-Tadema handwerkt al van jongs af aan. Haar eerste grote productie is een gehaakt jurkje. Dertien was ze toen. Later haakte ze zelfs haar eigen trouwjurk. Aan patroontjes doet ze niet. Ze wil het zelf bedenken.
Dat was al zo op de lagere school. Maar ja, de juf wilde dat het volgens haar voorschriften gebeurde. ,,En dat werkte niet. Ik was hartstikke slordig, praatte onder de les en deed maar wat.” Op de mavo had ze een juf die juist een heel andere instelling had. ,,Die liet me mijn gang gaan. En ineens haalde ik negens en tienen.”

Sinds een jaar of zeven heeft ze een borduurmachine en maakt ze de meest ingewikkelde dingen. Oké, de machine doet het borduurwerk maar het is nog wel degelijk handwerken, vindt De Vries-Tadema. ,,Het begint met het ontwerpen. Ik probeer altijd iets bijzonders te maken.” Als ze heeft bedacht wat ze wil, kan ze aan de slag. In het geval van de vaas met de hortensia’s heeft ze alle bladeren uitgeknipt en voorzien van een likje verf en vervolgens weer op andere lapjes stof genaaid.” Een hele zomer is ze ermee bezig geweest. Gelukkig maar van de borduurmachine, anders had ze er véél langer over gedaan. ,,De vaas bestaat uit drie delen, elk deel zo’n 230.000 steekjes. Met de bloemen erbij kom ik op meer dan een miljoen steekjes. Met de hand is dat onbegonnen werk.”

Voor het eerst in jaren werd een Duitstalig land verslagen met de wedstrijd, vertelt De Vries-Tadema. De jury loofde vooral het originele idee en de uitvoering, inclusief afwerking. Sommigen zien niet eens dat de bloemen zijn geborduurd maar denken dat het kunststof is, vertelt ze. ,,Toen ik het inleverde waren er mensen die zeiden ‘oh, wat een mooie bloemen. Heb je die bij Action gekocht?’ Ik heb ze gezegd dat ze maar eens goed moesten kijken. Allemaal verbaasd natuurlijk, toen ze zagen dat de bloemen waren geborduurd.” Het winnen van de wedstrijd leverde haar niet alleen woorden van lof op. De Vries-Tadema mag als prijs een jaar lang in een Smart rijden. En aan de (Nederlandse) voorronde hield ze een gloednieuwe borduurmachine over.

Sinds kort heeft De Vries-Tadema er nog een hobby bij: quilten. ,,Mensen denken dat je dan driehoekjes aan elkaar zit te naaien, maar het is heus wel iets meer dan dat. Ik verf mijn eigen lapjes bijvoorbeeld en combineer het op alle mogelijke manieren.” Dat is ook de uitdaging: steeds verder gaan. ,,Niets is meer onmogelijk.”

Populair
Handwerken is weer helemaal in. Op het internet komen borduurders samen om ervaringen en tips uit te wisselen. Ook mannen praten driftig mee. Sterker nog; de borduur-trendsetter van dit moment ís een man, Jan Houtman. De Vries-Tadema vindt de ‘revival’ een goede zaak. ,,Want het is gewoon een heerlijke hobby.” Ze vindt het jammer dat het vak handwerken op veel basisscholen is verdwenen. ,,Maar ik denk dat de meeste juffen en meesters het zelf niet eens meer kunnen.”

De website van Adri de Vries-Tadema is: home.hccnet.nl/a.m.de.vriestadema/

Friesch Dagblad - 21 december 2006