Terug naar het nieuwsoverzicht.

Koetshuus opnieuw gevuld met kunst en kitsch

Door: DERK COMPAGNER

5 DECEMBER 2006 - STAPHORST - Alie Mijnheer-Visscher organiseert ook dit jaar op de laatste decemberdagen diverse exposities in het Koetshuus aan de Gemeenteweg in Staphorst.

Alie Mijnheer-Visscher toont eind december in het Koetshuus in Staphorst diverse wandkleden, die ze zelf maakte van verschillende klederdrachtstoffen.
Foto: FRENS JANSEN
De schilderijen van een schilder uit Staphorst of de omgeving en schilderijen van Staphorst en/of Staphorsters, waarmee de benedenverdieping nu nog vol hangt, maken dan plaats voor merklappen. Onder deze zogenoemde letterdoeken bevinden zich juweeltjes, die best als ‘kunst’ kunnen worden geduid.

De bovenverdieping van het Koetshuus, het onderkomen van de Historische Vereniging Staphorst, is de laatste dagen van het jaar gevuld met verschillende verzamelingen. Zo zullen porseleinen aardewerk met opschrift, oud gereedschap, koperen asbakken, van alles van het koninklijk huis, suikerpotjes en oude militaire spullen lonken naar de blikken van de bezoekers. Misschien ‘kitsch’, maar vaak ook interessant.

In de familie
Op de vraag hoe ze op het thema ‘letterdoeken’ is gekomen, antwoordtAlie Mijnheer: ‘Letterdoeken waren een hobby in mijn familie. Mijn overgrootmoeder heeft er in 1886 al één gemaakt. En mijn grootmoeder heeft een plaatje uit een sigarettendoosje op een letterdoek gezet. Ook mijn moeder was heel creatief en kon met haar handen maken wat haar ogen zagen. Wat zij maakten, zijn geen echte letterdoeken, maar meer geborduurde schilderijen.’

Al snel raakte bekend dat ‘Eule Visscher voor haar expositie letterdoeken vraagt’. Vervolgens kwamen de toezeggingen op gang. Van alle kanten kreeg Alie Mijnheer-Visscher letterdoeken aangeboden. Ze accepteert niet alles. ‘Ze moeten wel echt oud zijn, dus van voor 1940. Alleen die doeken komen in aanmerking.’ Ook neemt Alie Mijnheer met eigengemaakt werk deel. Op de eindejaarsexpositie in het Koetshuus toont zij haar wandkleden. Daarvoor heeft ze allerlei klederdrachtstoffen zorgvuldig een plekje gegeven op een wandkleed en die vormen zo samen een kleurig geheel.

Cultuur
Met deze eindejaarsexposities in het Koetshuus van de historische vereniging wil Alie Mijnheer een stukje oude cultuur tonen aan een breed publiek. ‘Letterdoeken maken wordt niet meer gedaan op de scholen. De VGLO (Voort Gezet Lager Onderwijs, red.) was de laatste school waar het nog gebeurde. Op de huishoudschool stond het vak al niet meer op het rooster.’

De expositie met merklappen en verschillende verzamelingen in het Koetshuus in Staphorst is te zien op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december. Het Koetshuus is die dagen open van 13.00 tot 21.00 uur.

De Stentor - 5 december 2006