Terug naar het nieuwsoverzicht.

Een toiletverfrisser als tractoronderdeel

Door: MICHEL ABBINK

DOETINCHEM - Theo Aaldering (74) uit Doetinchem struint rommelmarkten en kringloopcentra af op zoek naar negentiende eeuwse naaimachines. Niet uit liefde voor het antiquair. Hij bouwt de naaimachines om tot miniatuurtrekkers.

Theo Aaldering: 'Naaimachines zijn het meest geschikte basismateriaal. De vorm komt overeen met die van trekkers.
Foto: Theo Kock
Honderden miniatuurtractoren exposeert Doetinchemmer Theo Aaldering in zijn schuur aan de Wehlseweg. Gemaakt van waterpompen, boormachines en steps. „Naaimachines zijn het meest geschikte basismateriaal. De vorm komt overeen met die van trekkers.“ Aaldering haalt de naaimachines volledig uit elkaar; alleen het geraamte blijft over. Dan begint het pas. De meeste onderdelen van de naaimachine gebruikt hij opnieuw. Het in elkaar zetten van de wielen levert altijd problemen op. „De oude naaimachines die ik gebruik hebben maar één draaiwiel. Dan moet ik er een wiel van een rolschaats bijvinden of toevallig stuiten op een naaimachine van hetzelfde merk.“

Aan creativiteit heeft deze knutselaar pur sang geen gebrek. De achterlampen van enkele trekkers zijn vervaardigd uit noppen van oude voetbalkicksen. Toiletverfrissers blijken na wat kluswerk uitstekend dienst te doen als motor. „Ik bezoek wekelijks rommelmarkten en kringloopcentra. Mensen brengen geregeld dozen met spullen.“
Tijdens het gesprek verblijdt een kennis Aaldering met een oude doucheslang. Wellicht geschikt voor de bedrading van een toekomstig exemplaar. Aalderings fascinatie voor trekkers dateert uit de late jaren veertig. „Ik werkte als knecht bij boer Tomersen in Dichteren. Hij was indertijd de enige boer in de wijde omtrek met een trekker, een John Deere. Helaas mocht ik er bijna nooit op“, zegt Aaldering met het gezicht van een jongen die niet mee mag doen met voetbal omdat hij zijn scheenbeschermers is vergeten. De bekoring bleef, hoewel Aaldering in zijn verdere beroepsleven als metselaar nooit een trekker beklom. „Ik restaureerde als hobby oude tractors en deed ook mee aan shows en optochten.“
Aaldering verhuisde acht jaar geleden en wegens ruimtegebrek in zijn nieuwe pand deed hij afstand van acht van z’n negen trekkers. Alleen de Duitse Allgaier uit 1949 staat nog te glimmen in de schuur, als grote broer van de mini’s die elkaar verdringen op de planken. In 2001 begon Aaldering met de productie van minitrekkers. Eerst van oude verfspuiten en boormachines, nu voornamelijk van naaimachines. „Ik wil grotere trekkers maken, maar vraag me af welk materiaal ik daarbij als basis moet hanteren.“

De Gelderlander - 29 november 2006