Terug naar het nieuwsoverzicht.

Quilt als troost

ENSCHEDE - Het idee komt uit Australië. Maar heeft ook in Twente vaste voet aan de grond gekregen: 'Little quilts of love' als troostende uiting van medeleven. Voor ouders wiens kindje de geboorte niet overleefd heeft.

'Little quilts of love'heet het patchwork dat anonieme vrijwilligers in Twente maken voor ouders van baby's die het kraambed niet hebben overleefd.
Foto: Sjors Hoogerdijk
Je hebt de blije hoop ouder te worden van een gezonde baby. Dan ineens loopt het anders en heeft het vurig gewenste kindje geen overlevingskans. 'Vroeger werden zulke situaties letterlijk doodgezwegen', schrijft Jeanne Ypma op haar website. 'Je stond er gewoon ook niet bij stil', beaamt Anneke Zijderveld, nu zelf grootmoeder. Beide vrouwen dragen ieder op eigen manier een steentje bij aan het initiatief 'Little Quilts of Love'. Tesamen met heel veel anderen, benadrukken ze in allerlei toonaarden.

Het idee komt uit Australië waar Jane Pierce zich bekommerde om het kille ritueel rond doodgeboren kindjes. Zij bedacht dat het troostend kon zijn om ouders van de overledenen een speciale quilt aan te bieden, waarin het kindje gewikkeld zou kunnen worden en wat als aandenken zou kunnen fungeren. 'Ik las erover in Quiltnieuws. Dat Nederlandse vrouwen quilts maakten voor het Australische initiatief', vertelt Jeanne Ypma. 'Dat kan toch ook voor Nederland, dacht ik toen.' Zij zocht contact met het ziekenhuis in Hengelo, dat van harte instemde met het plan.

Via haar vaste quiltgroepje met acht dames, kwam de bal aan het rollen. Een oproep in het landelijke quiltersblad leidde tot een hoos aan reacties. Nu doen zeker veertig ziekenhuizen mee, waaronder alle drie in Twente. 'Dat mogen er best meer worden', somt de Deldense initiatiefneemster namen van grote steden op waar het initiatief nog van de grond kan komen. Anneke Zijderveld is de contactpersoon voor Enschede. 'Een klein schakeltje', noemt ze haar rol. Zij zorgt ervoor dat de quilts, die in groepen of individueel in Enschede en de Hof van Twente worden gemaakt, hun weg vinden naar het Medisch Spectrum Twente. Ze is zelf ook quiltster en heeft voor haar eigen dochter een 'little quilt of love' gemaakt. 'Het leek de verkeerde kant uit te gaan met de zwangerschap, toen ben ik er al aan begonnen. Uiteindelijk ging het gelukkig toch goed. Maar aan de quilt is ze erg gehecht geraakt.'

De quilts komen via de verloskamers van de betrokken ziekenhuizen bij de ouders, die het lot getroffen heeft dat hun baby al voor de geboorte of direct erna is overleden. Als ze willen mogen ze een quilt uitzoeken, die speciaal voor dit doel door anonieme vrijwilligers gemaakt worden. De belangstelling is groot, bij quiltmakers en op de verloskamers. Ziekenhuizen doen er al veel aan om ouders van vroegoverleden baby's op te vangen. De quilts passen in dat beleid. 'Een schitterende aanvulling vond Hengelo.' De quilt is ook een gebaar van onmacht verwoordt Anneke Zijderveld. 'Je wilt graag iets doen voor ouders die het treft. Maar eigenlijk sta je met lege handen. Misschien dat weten dat er mensen meeleven, een beetje troost biedt.' Zie ook: http://hier.is/lqol

Tubantia - 28 november 2006