Terug naar het nieuwsoverzicht.

Kraesgenberg als bordurende puzzel

LOSSER - Geschenk 'Noald en Droad' bij viering eerste lustrum

Al vanaf de schoolbanken borduurt Riki Zuithof merklappen. Levensdoeken noemt ze bij voorkeur haar kunstwerkjes. De kunst van het borduren van merklappen wilde ze graag overbrengen op andere dames. Een oproep in weekblad de Nieuwe Dinkellander resulteerde vijf jaar geleden in zes 'cursisten'. Met de eerste lustrumviering in het verschiet is het ledental van de handwerkgroep 'Noald en Droad' verdubbeld.

Elke maandagmiddag komen de dames tussen 14.00 en 16.00 uur bij elkaar in het Erve Kraesgenberg. Eerst beperkte de groep zich uitsluitend tot het borduren van merklappen. Die fase zijn de dames al ontgroeid. Alles wat met borduurwerk te maken heeft krijgt de aandacht. "Je wordt enorm gestimuleerd om ook in je vrije tijd thuis te borduren", zegt Berdien de Vries. Naast haar 'huisnijverheid' heeft ze haar borduuractiviteiten ook gekoppeld aan de huisweverij in de boerderij Kraesgenberg. Evert de Veen laat in de weefkamer van de boerderij elke woensdag het oude weefgetouw zijn werk doen. Theedoeken worden geproduceerd. En Berdien borduurt de naam Erve Kraesgenberg op alles wat geweven wordt.

De verbondenheid met het Erve Kraesgenberg wordt met de viering van het eerste lustrum vorm gegeven met borduurwerken van alle bouwwerken die in de loop der jaren op het cultuurpark zijn gebouwd. Alle twaalf leden van 'Noald en Droad' hebben één van de bouwwerken, van groot tot klein, uitgekozen om te borduren. Van alle gebouwen, van hoofdboerderij tot aardappelkelder, werden foto's geschoten. Met de computer werden de foto's bewerkt tot patronen. De honderden kleuren werden in het patroon teruggebracht tot honderd kleuren. Hoewel de computer op het patroon de kleuren heeft genummerd, blijft het borduren een ware puzzel. "We willen de hele compilatie aanbieden aan het stichtingsbestuur", verklapt initiatiefneemster Riki Zuithof. Niet alleen de gebouwen van het cultuurpark worden door de dames onderhanden genomen. Hermine Munsterman heeft thuis De Nachtwacht al tot leven gebracht en Betsie van Huizen de Mona Lisa. Van de gebouwen heeft Anja Stappenbeld de galerie 't Nien End al voltooid en ook het voorhuis van de hoofdboerderij staat bij Ans Kuipers in de steigers. Hard werken wordt nog het borduren van het nog te bouwen klootschietmuseum.

Tubantia - 3 mei 2008