Terug naar het nieuwsoverzicht.

Breien zodat je kunt blijven breien

BORCULO - Welfare Borculo, met een verkoopmiddag in het Andriessenhuis, wat betekent dat nu eigenlijk? Voor de deelneemsters een gezellige middag handwerken en voor de vrijwilligsters heel wat uurtjes werk achter de schermen, vertelt coördinator Diny Polman.

De welfaremiddag in het Andriessenhuis is gezellig. Een mooi werkstuk vraagt echter ook concentratie.
Foto: Wouter Borre

Elke dinsdag is er welfaremiddag in het Andriessenhuis. En soms is er een verkoopdag. "Dan proberen we wat spullen te verkopen", vertelt Polman.

"Vandaag is een beetje een open dag, zodat familie en dergelijke wat kan kopen en even kan komen kijken." Veel valt er niet te zien. Zo'n vijftien dames op gevorderde leeftijd drinken gezellig thee of koffie met een koekje en breien intussen gestaag de naalden vol. Dat is dan ook precies de bedoeling van de Welfare. "Deze mensen hebben vaak hun hele leven gehandwerkt en op een gegeven moment zijn ze uitgehandwerkt", zegt Polman. "Hier eens in de week komen en handwerken, houdt ze bezig."

Welfare is er dus niet voor het goede doel, of om geld te verdienen. "Helemaal niet. Het is vroeger opgezet door Henry Dunant, de oprichter van het Rode Kruis. Het ging er om soldaten die in de hospitalen lagen, wat afleiding te bezorgen. Als je gezellig bezig bent, heb je wat afleiding en genees je sneller. Tegenwoordig doen we dat nog steeds, voor zieken, ouderen en gehandicapten."

Aan een lange tafel zit de 'doelgroep'. Oudere dames die breien of borduren. Sokken, of een das, of schorten en theedoeken. Toos Slagter is bezig met een witte sok. Op vier naalden breit ze de tweede van een paar bij elkaar. "Ik kan niet meer zo goed zien, dus lezen gaat niet meer", zegt ze. "Maar breien lukt nog wel. Dat doe ik thuis niet, alleen hier."

De sokken van Toos worden hopelijk verkocht aan iemand die graag zelfgebreide sokken draagt. Van de opbrengst, een paar euro, kopen de vrijwilligsters nieuwe wol. En borduurgaren en stof.

De afdeling Welfare van het Het Rode Kruis heeft elf vrijwilligsters. Ze begeleiden om en om de welfaremiddag, elke dinsdag, en in hun vrije tijd bereiden ze het werk voor. Omzomen bijvoorbeeld, dat doet Polman thuis zelf. Het is nuttig en gezellig, zegt ze, maar het kost tijd. En daarom zou een paar extra handen erg welkom zijn. Voor meer informatie: Diny Polman, tel: 0545 274233.

De Stentor - 30 maart 2008