Terug naar het nieuwsoverzicht.

'Quilts of love' bieden ouders troost

Door: Guus Benkers

GRAVE - Little quilts of love heten ze, de kleine, vrolijk gekleurde dekentjes. Hoewel ze er leuk uitzien, hebben ze een minder leuke bestemming.

Andrina Seroo, Mieke Nankoe, Jacqueline van der Poll en Louise Janssen (v.l.n.r.) zijn bezig met quilten. Op tafel liggen een paar van de little quilts of love die de vier hebben gemaakt voor het Maasziekenhuis.
Foto: Theo Peeters

Ziekenhuizen in het hele land geven de quilts aan ouders van doodgeboren of overleden baby's. Gevouwen als een envelop, kunnen ze gebruikt worden om de kindjes in op te baren, of in te begraven. Ook kunnen ouders ervoor kiezen ze te bewaren, als aandenken aan hun baby.

De quilts worden gemaakt door vrijwilligers. Andrina Seroo is zo'n vrijwilligster. Samen met Louise Janssen, Mieke Nankoe en Jacqueline van der Poll maakt ze de quilts bij haar thuis, in Grave. 'Quilten', zo heet het.

"Ik heb een vriendin die een doodgeboren kindje kreeg", zegt ze. "In het Radboudziekenhuis kreeg zij toen een little quilt of love. Dit vond zij zo leuk dat ze zelf ook quilts is gaan maken. Via haar ben ik met het quilten in contact gekomen."

Quilten is een grote hobby van Seroo geworden. Sinds dit jaar is ze zelf begonnen met het leveren van de dekentjes aan het Maasziekenhuis in Boxmeer. "Ik heb de hoofdverpleegkundige gebeld en uitgelegd wat quilts zijn. Ze kende het nog niet, maar was wel heel enthousiast. Toen zei ze dat ze helaas wel moest vragen wat het kost. Maar dat is nou net het leuke. Het kost namelijk helemaal niets. Het is een gift van ons aan de ouders, om ze een hart onder de riem te steken. We hopen dat het ze troost biedt. Het is heel dankbaar werk."

Er zijn veel verschillende vormen van quilten. Quilts worden gemaakt puur als hobby, ter decoratie, maar er zijn ook herinneringsquilts. "Nabestaanden van een overledene maken van bijvoorbeeld een trui of stropdas van die persoon een quilt", vertelt Janssen. "Zo hebben ze iets dat ze herinnert aan de overledene. Dat geeft je echt kippenvel, zo mooi is dat."

Het quilten bestaat uit twee delen. Eerst worden kleine lapjes stof aan elkaar genaaid, in allerlei motieven. Dit heet patchen. Vervolgens worden op de lappendeken allerlei patronen genaaid, het daadwerkelijke quilten. De quilts die hierdoor ontstaan kunnen zo groot worden, als de maker wil.

" Ik had laatst een nieuwe techniek die ik uit wilde proberen", zegt Janssen. "Ik was van plan een pannenlapje te maken, maar uiteindelijk is het dit geworden." Ze haalt een enorme deken van minimaal één bij anderhalve meter tevoorschijn. "Mijn man kwam naar boven om te vragen wat ik toch aan het doen was, de hele dag."

Dit geeft aan hoe fanatiek de dames bezig zijn met het quilten. Van der Poll bezoekt zelfs quiltweekenden, twee dagen lang alleen maar quilten. "Een echte quilter doet het met liefde", vindt Seroo. "En iedereen die een beetje handig is kan het leren", zegt Nankoe. "Ik geef ook cursussen. Zo hoop ik ook anderen te interesseren in het quilten. Hoe meer quilts voor de ziekenhuizen we hebben, hoe beter," vult Seroo haar aan.

De Gelderlander - 11 januari 2008