Terug naar het nieuwsoverzicht.

Naaimachine is nog lang geen verleden tijd

Door: Rob Paardekam

GOES - "Blij dat je terug bent." René van Vliet hoort het bijna dagelijks. Sinds vorig jaar heeft hij weer een naaimachinewinkel aan de Keizerstraat in Goes. Op enkele tientallen meters van de plek waar zijn vader in 1967 de basis legde voor veertig jaar naaimachinehistorie.

De winkel van René van Vliet in Goes.
René en zijn broer Kees waren nog kinderen toen pa de winkel aan de Opril, waar hij al werkzaam was, overnam van zijn baas. "En ja", geeft René toe, "het is er daarna met de paplepel ingegoten. Dan kwam m'n vader thuis met een naaimachine en zei hij: haal hem maar uit elkaar. Ik heb dat nooit vervelend gevonden."

Natuurlijk kwamen Kees en René in de zaak. Die eerste heeft, na het overlijden van zijn vader in 1994, samen met zijn moeder de winkel in Goes nog jaren draaiende gehouden. Na omzwervingen langs onder meer de Kolveniershof en het industrieterrein kwam Kees twee jaar geleden in Breda terecht, waar hij nu een winkel runt.

René zocht zijn heil in Zuid-Holland. Eerst in Zoetermeer en later in Den Haag. Daar schopte hij het zelfs tot hofleverancier.

,,Het hoofd van de linnenkamer van het paleis was klant bij ons", vertelt René. ,,Ik wist trouwens niet dat die meneer die functie bekleedde. Op een gegeven moment vroeg hij een offerte aan voor een industriële machine. Die lag nog dezelfde avond bij hem in de bus. Komt hij de volgende dag terug met de mededeling dat we hem maar moeten leveren, en wel op paleis Noordeinde."

Ondanks deze en andere mooie herinneringen, was het in Den Haag op een gegeven moment niet leuk meer. ,,We zijn er gevlucht voor de criminaliteit", vertelt Renee van Vliet, de echtgenote van René. ,,Ze stonden naast ons pand te dealen en we kregen te maken met inbraken en zelfs overvallen." Voor het echtpaar was dat reden genoeg om de Hofstad in te ruilen voor het veilige Kortgene.

René zei daar toen de naaimachinewereld vaarwel. Enkele jaren lang deed hij van alles en nog wat. Zo hadden hij en zijn vrouw onder meer een klusbedrijfje. In een takkenversnipperaar verloor René op een dag drie vingers. Ze konden gelukkig weer aan zijn hand gezet worden, waardoor hij weer alles kan met die hand.

En dat is maar goed ook, want naaimachineproducent Singer vroeg hem om opnieuw een winkeltje te beginnen in Goes. Zodoende is het echtpaar daar vorig jaar weer neergestreken. Het repareren van machines is er zo'n beetje de belangrijkste bezigheid en dus is het goed dat René al zijn vingers kan gebruiken.

,,Heel veel mensen zijn blij dat Van Vliet naaimachines terug is in Goes", vertelt René. ,,Terwijl we eigenlijk nooit helemaal weg zijn geweest, want mijn broer Kees is ook in de tijd dat hij geen winkeltje had altijd aan huis blijven repareren."

René en zijn vrouw runnen de zaak met z'n tweetjes. Om die reden ziet hij geen reden om nog naar beurzen en braderieën te gaan, iets wat hij vroeger veel deed en erg leuk vond.

,,Maar ja, als je dat wil, moet je personeel aannemen en daar floreert deze bedrijfstak niet genoeg voor", legt hij uit. ,,Al moet ik wel zeggen dat het enigszins aantrekt. Ik zie toch steeds vaker jonge meiden in de winkel die hun eerste naaimachine komen kopen."

Door die ontwikkeling is René positief over de toekomst. Hij denkt zelfs al aan een opvolger. ,,Als ik 65 ben, wil ik misschien nog best een paar jaar doorgaan om een jonge gast op te leiden tot reparateur. En ik weet zeker dat zo'n jongen daar dan tot zijn pensioen een goed belegde boterham mee kan verdienen. Wel onder de naam Van Vliet, natuurlijk. Want die mag niet verdwijnen."

Heel veel mensen zijn blij dat Van Vliet naaimachines terug is in Goes.

Provinciale Zeeuwse Courant - 29 oktober 2007